Најстарија црква у општини Босилеград

Црква „Св. преподобне Параскеве
       У селу Доња Лисина налази се црква „Св. преподобне Параскеве“, наспрам махале Село, на левој обали Божичке реке, испод велике стене гнајса. Ово је најстарија црква на територији данашње општине Босилеград. За време крџалија, црква је спаљена, а остали су само зидови са ликовима светаца, чије су очи биле ископане од жена врачара, да би бацале црну магију са тим кречом. Изнад улаза цркве сачуван је натпис из 1610. године, када је црква била поново насликана, али не и саграђена (Иванов Јордан).
Натпис на цркви из 1610. године
          По предању, ова црква је била испосница манастира „Св. Петар и Павел“, чије се рушевине налазе на око 2,5 км у југоисточном правцу, у атару села Милевци. По предању, овај манастир је такође уништен од стране Крџалија,  тако да су средином XIX века остале само рушевине, записане као остаци манастира „Светог Ивана“ (Константин Јиречек). После ослобођења 1878. године, ту је била изграђена сламена капелица, која је и убрзо запуштена.
Црква „Св. преподобне Параскеве“ - фото Јордан Ззахариев
 Црква „Св. преподобне Параскеве“ у Доњој Лисини поправљена је током 1899. године. Црква је изграђена од природних материјала (цигла, камен и блато), из три дела, где је западни део највероватније додат касније. Делимично реновирање изведено је око 2004/2005. године. Црква је изузетно посећена и убраја се у такозване култне цркве. Црква има куполу на крову у којој је смештено звоно. Олтарски део је уређен у облику параклиса. 
Петраки поп Захариев

          Са јужне стране налази се гроб на коме пише:
     „Тук почива скъпия ни родител Петраки поп Захариев, ж. 64 г. + 29 април 1949 година, вечна му памет, Бог да прости“. На крсту гроба такође стоји натпис, али је оштећен.

     Сеоска и храмовна слава се слави на празник Св. Петка.










Извори
1. 
Иванов, Й. "Северна Македония", София, 1906 г.
2. Иречек, К. "Княжество България : Негова повърхнина, природа, население, духовна култура, управление и новейша история : Ч. 1-2", Пловдив, 1899 г.
3. Захариев, Й. "Кюстендилско Крайще", София, 1918 г.
4. Миланов, Г. "Насеља општине Босилеград: географско-демографска истраживања", Босилеград, 2016.г.