Село Босилеград /Димитрово/

     Село Босилеград је основано 1921. године, од стране избеглица које су дошле из Босилеграда после Првог светског рата. Већина њих је живело по годину-две у Галову, Козлодуј и у с. Лабец, Лом, али током 1921. године проучили су и договорили су се да формирају самостално село. Избеглице су се најпре населиле у Вуковој падини – око 2 км северно од данашњег села. Али то место се показало као безводно и без излаза на било који пут – заклоњено и заборављено од Бога. Размислили су досељеници и убрзо су се преселили са једне стране пута Орјахово-Монтана, где се и сада налази.
     На састанку 27. децембра 1922. године, Деветнаеста Народна скупштина усвојила је закон о формирању самосталног насеља са избеглицама. За ту сврху она је определила државну имовину Базовешки соват и Манастирски соват, који су ионако били напуштени. У закону је наведено, да ће се ново насеље звати Димитрово, по имену убијеног министра унутрашњих послова Владе Александра Стамболијског. Министар Александар Димитров је убијен 22. октобра 1921. године. Државна имовина у којој је требало да буде насељено село Димитрово, отуђена је у корист истог села. Све то је проглашено Уредбом № 81 од 26. фебруара 1923. године.

     Насељеници села Димитрово су следеће породице:

     Из с.Божица, махала Ваљачевци су Дојчиновци, из махале Маљовковци су Белмустакови, из Бајнове махале су Бајновци, из Ћурчијске махале су Момчилови, Рангелови, Петрови, Деда Спасини, из Илинкинчове махале је Стојан Милојков, из Марчове махале је Јордан Величков, из махале Гаганчинци су Бојан и Кирил Божилови, а из махале Дзивини су Ђошови и Петкови.
     Из с.Брестница су Асен Ботев и Анани Захариев.
     Из с.Буцаљево је Гено Димитров.
     Из с.Горња Љубата је Христо Димитров.
     Из с.Драгојчиновци, из Давидове махале су Војнови.
     Из с.Радичевци су Баба Катини и Петар Јорданов.
     Из с.Ресен, махала Шеиновци су Шеинови. (Види Христо Шејнов)
     Из с.Црноштица су дошли Владо Марков и Тодор Миленков.

     Школа у селу Димитрово је отворена у децембру 1933. године. До тада су деца ишла у школу у селу Доња Гноеница.

      Министарском Уредбом № 2820, објављеној 14. августа 1934. године, село Димитрово је преименовано у село Босилеград, а Уредбом № 431, објављеној 22. новембра 1960. године, село Босилеград је спојено са селом Доња Гноеница и формирано је село Михајлово.





Извор:
http://www.hayredin.com/bg/selo-mihaylovo/